Op Dierendorp kun je veel verschillende dieren zien en aaien. Om een kleine indruk te geven staat hieronder een greep uit de bewoners van Dierendorp. Alle foto's zijn gemaakt door onszelf!
Het varken stamt af van het wilde zwijn. Varkens kunnen heel goed ruiken. Net als zijn wilde familielid gebruikt het varken zijn neus om mee te wroeten in de aarde. Met zijn neus zoekt het varken naar eten in de bodem.
Varkens zijn omnivoren. Dit betekent dat ze (bijna) alles eten. Van groente en fruit tot insecten en vlees. Varkens zijn ook heel slim. Het is daarom goed om varkens uit te dagen hun hersenen te gebruiken.
Op Boerderij Dierendorp hebben onze varkens het gehele jaar door de mogelijkheid om lekker buiten te wroeten of in de modder te rollen.
Wist je dat… varkens eigenlijk hele schone dieren zijn? Varkens maken bijvoorbeeld onderscheid tussen hun slaapplek en de plek waar ze poepen en plassen.
Schapen worden al eeuwen lang gehouden voor hun wol, melk en vlees. Omdat schapen over de hele wereld worden gehouden als vee, bestaan er veel verschillende rassen. Deze rassen kunnen heel verschillend zijn van elkaar.
Schapen stammen af van wilde voorouders, waaronder de Moeflon, Dikhoornschaap en Oerial. Net als in het wild leven schapen in kuddes.
Schapen hebben een vettige vacht. Het vet in de vacht zorgt er voor dat water wordt afgestoten. Hierdoor kunnen schapen goed tegen regen.
De schapen op Dierendorp lopen altijd gezellig samen buiten met onze geiten. Bezoekers hebben de vrijheid om kennis te maken met deze leuke viervoeters in onze dierenweides.
Wist je dat… een schaap het gezicht van een mens jarenlang kan herinneren? Wees dus lief voor deze wollige viervoeters!
De cavia komt van oorsprong van de vlaktes van Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden cavia’s ook als huisdier gehouden. Cavia’s in de natuur zijn altijd bruin van kleur. Maar de gedomesticeerde cavia kan veel verschillende soorten vacht en kleuren hebben. Cavia’s zijn groepsdieren die van scharrelen en rennen houden. Binnen de groep is er spraken van een rangorde.
Op Boerderij Dierendorp leven de cavia’s in ons zogenaamde “Cavia Dorp”. Dit is een ruim binnen verblijf waar de dieren genoeg ruimte hebben om rond te scharrelen en natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Kinderen kunnen onder toeziend oog van medewerkers met de cavia’s knuffelen als zij dat willen.
Wist je dat… de cavia 9000 jaar geleden al als huisdier werd gehouden door de Inca’s?
De pauw komt van oorsprong uit India en Sri Lanka. De pauw eet zaden, fruit, insecten en zelfs kleine zoogdieren en reptielen.
Het eerste wat opvalt aan de pauw is de mooie gekleurde staart. De staart wordt gebruikt om vrouwtjes en rivalen te imponeren. Het vrouwtje heeft deze mooie kleuren niet. Zij moet beschut zijn zodat ze rustig het nest eieren kan uitbroeden.
Onze pauwen hebben alle ruimte om rond te scharellen en vliegen op het erf van Boerderij Dierendorp. Met hun mooie gekleurde staart geven zij de mooiste shows!
Wist je dat… de pauw de nationale vogel van India is? In veel culturen wordt de pauw ook gezien als een heilig dier.
Alpaca’s zijn Zuid-Amerikaanse dieren uit de familie van de kameelachtigen. Ze worden ook Berglama’s genoemd omdat ze hoog in de bergen van Zuid-Amerika leven. Alpaca’s staan bekend om hun zachte vacht die in 22 erkende kleuren kan voorkomen. Deze vacht moet net als bij schapen elk jaar geschoren worden.
Alpaca’s kunnen net als de lama spugen uit verdediging. Ze doen dit alleen zelden tot nooit bij mensen. Onderling spugen alpaca’s om te bepalen wie de baas is.
Wist je dat… de Alpaca een sociaal dier is? Niet alleen leven ze graag samen, ze kunnen ook prima gehouden worden met andere dieren zoals paarden, schapen of ezels.
De ezel is familie van het paard. Alleen zijn ezels een stuk kleiner en verschillen ze qua uiterlijke kenmerken zoals oren en staart. Ezels hebben een groot uithoudingsvermogen. Om deze reden wordt de ezel vaak gebruikt als lastdier, trekdier en als rijdier.
Ezels staan er om bekend dat ze koppig en eigenwijs zijn. Dit komt omdat ezels hele slimme en voorzichtige dieren zijn. De term “Domme ezel” klopt dus niet. Eerder voorzichtige ezel.
De wilde ezel staat sinds 1996 op de Rode Lijst van IUCN. Dit komt door jacht, vernietiging van het leefgebied en door concurrentie van gedomesticeerd vee.
Wist je dat… ezels vroeger werden gebruikt om aardbeien naar Beverwijk te vervoeren? Om deze reden worden Heemskerkers ook soms “ezels” genoemd.
De kip wordt gehouden om haar vlees en eieren. De wilde voorouder van de kip is waarschijnlijk de Bankhiva hoen. Door domesticatie bestaan er tegenwoordig veel verschillende rassen waaronder vleesrassen, legrassen, vechtrassen en sierrassen.
Met de poten scharrelt een kip op zoek naar voedsel. Door de spiermaag is de kip in staat om veel soorten voedsel te eten. Harde deeltjes voedsel zoals mais en zaden worden in deze spiermaag verpulverd zodat het lichaam de voedingsstoffen kan opnemen in de dunne darm.
Op boerderij Dierendorp huisvesten wij verschillende kippen rassen in rennen, maar hebben wij ook veel kippen die los over het erf lopen.
Wist je dat… Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat de kip afstamt van de Tyrannosaurus rex? Van alle vogels lijkt de kip genetisch gezien het meeste op de dinosaurus.
Mannetjes eenden hebben vaak een mooier verenkleed dan de vrouwtjes. Mannetjes gebruiken dit verenkleed om vrouwtjes te imponeren. Vrouwtjes daarentegen hebben schutkleuren om zich te kunnen camoufleren op het nest. Bij ganzen is er vaak geen verschil te zien tussen de man en de vrouw.
Eenden leven altijd in of rondom water. Ze zijn hier ook op aangepast door het hebben van vliezen tussen de tenen. Ganzen hebben ook vliezen tussen de tenen. Alleen zijn ganzen vaker terug te vinden in gebieden met minder water dan eenden.
Op Boerderij Dierendorp leven verschillende soorten eenden. Wij huisvesten zowel wilde soorten als gedomesticeerde eenden soorten.
Wist je dat… de Hollandse Kwaker eend vaak werd gebruikt door jagers? Door het luide gekwaak van dit speciale ras werden eenden uit de weide omgeving naar een eendenkooi gelokt. Hier wachtte de jager de eenden op. Tegenwoordig worden eendenkooien vooral gebruikt om wilde eenden te onderzoeken.
Het konijn is een echte knager. Toch is het geen écht knaagdier. Het konijn is familie van de haasachtigen. Konijnen hebben grote oren en goed ontwikkelde ogen waarmee ze veel signalen oppikken uit hun omgeving. Met hun sterke achterpoten zijn ze snel en kunnen ze goed springen.
Het wilde konijn is altijd bruin van kleur. In gevangenschap komen konijnen voor met veel verschillende soorten kleuren en vachttype.
Wist je dat… de Romeinen konijnen hielden in speciale parkjes met hoge muren? Deze parkjes werden door de Romeinen “Leporaria” genoemd.
De honingbij is één van de belangrijkste dieren ter wereld. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van planten. Aan de pootjes van de honingbij zitten fijne haartjes. Aan deze haartjes blijft het stuifmeel van bloemen vastplakken. Op deze manier helpt de bij met de bevruchting van planten door van bloem naar bloem te vliegen.
Op deze manier worden ook de gewassen bestoven waar wij ons groente en fruit vandaan halen. 75% van onze voedingsgewassen zijn afhankelijk van bijen. Zonder bijen dus veel minder groente en fruit op je bord!
Wist je dat… er in een gezond volk gemiddeld tussen de 30000 en 60000 bijen zitten?
Ongeveer 150 jaar geleden werden grasparkieten ingevoerd in Europa. Grasparkieten zijn echte groepsdieren. In het wild komen zij voor in groepen die verspreid zijn door heel Australië. Ook in gevangenschap is het dus verstandig om parkieten te houden met soortgenoten.
Hoewel het moeilijk is voor parkieten om woorden te leren, kunnen zij het wel. Onderling gebruiken parkieten veel verschillende geluidjes om met elkaar te communiceren.
Met zijn sterke kromme snavel is het voor de grasparkiet makkelijk om zaden open te breken.
Wist je dat… de “neusdop” bij mannetjes blauw is, en bij de vrouwtjes roze/beige?
Zoals de naam al verklapt komt de kanarie van oorsprong van de Canarische eilanden. In het wild is de kanarie altijd geelgroen gekleurd. Maar door selectief fokken van de kanarie zijn er in gevangenschap talloze kleuren. Kanaries worden zelfs selectief gefokt op hun zangkwaliteit en postuur.
Het dieet van de kanarie bestaat uit zaden, fruit en eivoer.
Wist je dat… kanaries vroeger in mijnen werden gebruikt om de giftige stof koolmonoxide op te sporen?
De geit stamt af van de Bezoargeit. In het wild leeft deze geit voornamelijk in West-Azië tussen rotsachtige berggebieden. Ongeveer 9000 jaar geleden werd de geit voor het eerst als vee gebruikt door de mens voor het vlees, de huid en voor de melk. Tegenwoordig leven er bijna 600.000 geiten in Nederland.
De geiten op Dierendorp lopen altijd gezellig samen buiten met onze schapen. Bezoekers hebben de vrijheid om kennis te maken met deze leuke viervoeters in onze dierenweides.
Wist je dat… een geit een herkauwer is? Een geit heeft daardoor net als een koe en een schaap 4 magen.
De oogstmier is een mieren-soort die zijn oorsprong kent in Zuid-Europa en het Middelandse Zeegebied. De soort ontleent zijn naam aan het voedsel dat hij eet. Deze mieren-soort richt zich namelijk bijna uitsluitend op zaden.
De soort is monogyne. Dit betekent dat er één koningin in het nest leeft. Zij heeft één taak en dat is het leggen van eitjes. Naast de koningin leven werksters en soldaten. De soldaten zijn voorzien van grote sterke kaken. Deze zijn vooral bedoeld om grotere zaden te kraken en niet zozeer om mee te vechten.
Onze mieren leven in een groot nest van gips in de educatieruimte. In dit nest kun je het gangenstelsel van de mieren zien met daarin de mieren en hun broed. Het is altijd leuk om de mieren te zien schoonmaken, eten en verzamelen!
Wist je dat… de oogstmier zaden eerst vermaalt met zijn kaken voordat het wordt gegeten? Deze vermalen zaden noem je mierenbrood.